Necesitatea si utilitatea unui WiFi Site Survey.
In cadrul retelelor Wireless este foarte dificil să preziceți propagarea undelor radio și să detectați prezența semnalelor de interferență fără utilizarea echipamentelor de testare. Chiar dacă sistemul implementează antene omnidirecționale, undele radio nu parcurg cu adevărat aceeași distanță în toate direcțiile.
În schimb, pereții, ușile, oamenii și alte obstacole oferă grade diferite de atenuare, ceea ce face ca modelul de radiație RF (frecvență radio) să fie neregulat și imprevizibil. Ca rezultat, este absolut necesar să se efectueze un studiu wireless al site-ului (WiFi Site Survey) pentru a înțelege pe deplin comportamentul undelor radio în mediul de operare înainte de a instala punctele de acces (AP-urile).
Scopul final al unui WiFi Site Survey este acela de a determina numărul și amplasarea punctelor de acces (AP-urilor) care oferă o acoperire adecvată a semnalului în întreaga companie sau zonă din companie, depozit, magazin etc.
Necesitatea și complexitatea unui Cisco WiFi Site Survey va varia în funcție de dimensiunea retelei companiei. De exemplu, un birou mic cu trei camere poate să nu necesite un WiFi Site Survey onsite.
Acest scenariu se poate acoperi probabil cu un singur punct de acces Wi-Fi (sau router) situat oriunde în birou și să mențină în continuare o acoperire adecvată. Dacă punctul de acces întâmpină interferențe RF de la o altă rețea LAN wireless din apropiere, probabil că puteți alege un alt canal și puteți elimina problema.
O facilitate mai mare, cum ar fi un complex de birouri, aeroport, spital sau depozit, sau o zonă exterioară, cum ar fi un oraș, necesită, în general, un WiFi Site Survey amplu. Fără un Site Survey, utilizatorii vor ajunge probabil cu o acoperire inadecvată și vor suferi de performanță scăzută în unele zone.
1. Analizati cerințele wireless. Pentru a identifica locațiile optime pentru punctele de acces sau nodurile mesh, trebuie să aveți o bună înțelegere a cerințelor specifice pentru rețea care afectează acoperirea semnalului.
De exemplu, intervalul maxim dintre un dispozitiv client și punctul de acces scade pe măsură ce rata de date și performanța rezultată crește.
Astfel, trebuie să cunoașteți ratele de date țintă (și throughput) pentru a interpreta corect rezultatele sondajului. De asemenea, dispozitivele client pot avea o putere de transmisie relativ scăzută, ceea ce trebuie luat în considerare atunci când se utilizează majoritatea instrumentelor de Site Survey.
De asemenea, dispozitivele client pot avea o putere de transmisie relativ scăzută, ceea ce trebuie luat în considerare atunci când se utilizează majoritatea instrumentelor de Site Survey. Asigurați-vă că identificați tehnologiile pe care le va implementa rețeaua, cum ar fi 802.11g sau 802.11n, și efectuați WiFi Site Survey-ul având în vedere aceste tehnologii.
2 Obțineți planul cladirii si a instalaților din aceasta. Înainte de a ajunge prea departe cu WiFi Site Survey-ul, analizati setul de planuri ale clădirilor sau hărți ale orașului ce fac obiectul survey-ului.
Dacă acestea nu sunt disponibile, pregătiți o schita care să ilustreze locația pereților, ale trotuarelor etc. In soft-urile de cartografiere se pot importa diagrame si imagini în diferite formate digitale.
Desigur, software-ul de cartografiere este o sursă bună pentru site survey-uri, insa daca nu exista o schita a cladirii, luați în considerare realizarea unei fotografii digitale dupa diagrama de evacuare a cladirii in caz de incendii, care este de obicei prezentă pe pereții holului de iesire din cladiri.
3 Inspectați vizual spatiul. Plimbați-vă prin spatial ce face obiectul analizei înainte de a efectua orice testare pentru a verifica acuratețea schitei spatiului-cladirii.
Acesta este un moment potrivit pentru a observa eventualele bariere de atenuare care pot afecta propagarea semnalelor RF. De exemplu, o inspecție vizuală va descoperi obstacole în calea semnalelor, cum ar fi rafturile metalice și pereții despărțitori, elemente pe care planurile în general nu le arată.
De asemenea, notati toate locațiile posibile pentru montarea punctelor de acces, cum ar fi plăcile deasupra tavanului sau pe stâlpi. Pentru mediile exterioare ale orașului, ar trebui să evaluați cu atenție locațiile și disponibilitatea luminilor stradale pentru montarea nodurilor mesh și a echipamentelor backhaul. Aceste acțiuni vor face ca eforturile ulterioare de testare să meargă mult mai repede.
4 Evaluați infrastructura de rețea existentă. Determinați capacitatea oricăror rețele cu fir existente care pot interfața punctele de acces sau nodurile mesh.
Majoritatea clădirilor au Ethernet și, în unele cazuri, rețele de fibră optică. Verificați cât de multe dintre rețelele existente pot fi puse la dispoziție pentru suportul rețelei fără fir. Acest lucru îi va ajuta pe designeri mai târziu în implementare atunci când definesc arhitectura și lista de materiale pentru rețeaua wireless.
5 Identificați zonele de acoperire. Pe planurile cladiri sau pe harta orașului, marcati toate zonele în care este necesară acoperire, cum ar fi birouri, holuri, case scărilor, camere utilitare, băi, săli de pauză, terase, parcări și lifturi.
De asemenea, marcarea locurilor în care utilizatorii nu vor acoperire wireless este importantă pentru a evita pierderea timpului în timpul survey-ului. De retinut este faptul că s-ar putea să vă descurcați cu mai puține puncte de acces și cu costuri mai mici ale echipamentelor dacă puteți limita zonele de roaming.
6 Determinați locațiile preliminare ale punctelor de acces. Luând în considerare locația utilizatorilor WiFi și estimările de acoperire a echipamentelor LAN fără fir pe care le utilizați, aproximați locațiile punctelor de acces care vor oferi o acoperire adecvată în zonele de deservire a utilizatorilor.
Planificați o anumită suprapunere de propagare între punctele de acces adiacente, dar rețineți că atribuirile de canale pentru punctele de acces vor trebui să fie suficient de îndepărtate pentru a evita interferența între punctele de acces.
Asigurați-vă că marcati locațiile de montaj, care ar putea fi stâlpi verticali sau suporturi metalice deasupra plăcilor de tavan. Marcati locațiile potrivite pentru instalarea punctului de acces, a antenei și a cablului de date/PoE.
De asemenea, gândiți-vă la diferite antene atunci când decideți unde să poziționați punctele de acces. Un punct de acces montat lângă un perete exterior, de exemplu, ar putea fi o locație bună cu un câștig relativ mare dacă utilizați o antenă patch orientata în interiorul cladirii.
7 Verificați locațiile fizice punctelor de acces. Acesta este momentul în care începe propriu-zis WiFi Site Survey-ul.
Majoritatea furnizorilor de rețele LAN fără fir furnizează software de Site Survey care identifică punctul de acces asociat, rata de date, puterea semnalului și calitatea semnalului.
Puteți înstala acest software pe un laptop și puteți testa acoperirea fiecărei locații preliminare a punctului de acces (Ekahau, AirMagnet, Berkeley Varitronics Systems etc.).
Instalați un punct de acces în fiecare locație preliminară și monitorizați puterea semnalului mergând la distanțe diferite de punctul de acces.
Notati performanța semnalului în diferite puncte, pe măsură ce vă deplasați la limitele exterioare ale acoperirii punctului de acces.
Într-o cladire cu mai multe etaje, efectuați teste pe podea, deasupra și sub punctul de acces.
8 Documentati rezultatele WiFi Site Survey-ul. Odată ce sunteți mulțumit de locațiile pe care le-ați identificat, marcatile pe planurile cladirii, ilustrând locația fiecărui punct de acces. Aceste informatii vor fi utile celor ce vro face instalarea fizica a AP-urilor.
Daca aveti nevoie de ajutor, SAM Romania va poate pune la dispozitie ingineri certificati in retelistica care au realizat deja sute de WiFi Site Survey-uri în spitale, aeroporturi, depozite (WiFi Site Survey for Warehouse), unități industriale, sedii de birouri, universități etc. si au experienta practica in realizarea cu succes a unor astfel de proiecte.
In portofoliul nostru de servicii Cisco regasiti:
Acest serviciu de WiFi Network Design consta in:
-Identificarea locațiilor optime de instalare pentru punctele de acces pe baza cerințelor tehnice. Utilizăm Ekahau impreuna cu un AP de testare aplicabil pentru a verifica recomandările privind locațiile de instalare.
-Analiza interferențelor RF – Identificarea și testarea surselor de interferență RF, cum ar fi cuptoarele cu microunde, care pot afecta funcționarea și configurarea rețelei fără fir.
-Switch Port Assessment – analiza switch-urilor existente care vor fi utilizate pentru construirea retelei WiFi (pentru determinarea compatibilitatii si a performantelor).
-Survey Report – rapoartele noastre includ un rezumat al cerințelor tehnice, identificarea/descrierea locațiilor recomandate de instalare a punctelor de acces (cu hărți termice – heat maps ale fiecărei locații ale punctelor de acces testate) și identificarea/explicarea surselor potențiale de interferență RF (cu capturi de ecran ale activitatea spectrului aplicabil).
Acest serviciu de verificare a retelei WiFi (WiFi Health Check Survey) consta in:
-testarea acoperirii semnalului WiFi – Generarea de hărți termice ale rețelei wireless existente folosind Ekahau
-test de performanta – testare activă bazată pe performanță a rețelei wireless existente folosind modul iperf.
-analiza interferențelor RF – Identificarea și testarea surselor de interferență RF
-Survey Report – rapoartele noastre WiFi Site Survey includ un rezumat al cerințelor utilizatorului/tehnice, hărți termice care indică acoperirea semnalului corespunzătoare dispozitivelor utilizatorului țintă (cu descrierea in clar a “găurilor de acoperire”), date de performanță, identificarea/explicarea surselor potențiale de interferență RF (cu capturi de ecran ale activitatea aplicabilă a spectrului) și o evaluare a faptului dacă rețeaua wireless existentă îndeplinește cerințele dorite.
WiFi site survey-urile sunt o condiție prealabilă obligatorie pentru companiile care doresc să îmbunătățească, să extindă, să modifice, să proiecteze și/sau să instaleze rețele wireless îmbunătățite. Ele elimină si anticipeaza eventualele probleme și ajută companiile să evite greșelile costisitoare.
Fiabilitatea și performanța Wi-Fi sunt esențiale pentru îmbunătățirea eficienței și a profitabilității pe o piață foarte competitivă a companiilor. A avea instrumentele potrivite și a ști ce să căutați este fundamental pentru implementarea și întreținerea rețelelor wireless critice pentru business.
In portofoliu nostru se regasesc 3 tipuri de WiFi Site Survey:
Predictive site survey
Cunoscut și sub numele de proiectare Wi-Fi predictivă, utilizează software avansat pentru a vă modela mediul și pentru a crea diferite tipuri de hărți termice Wi-Fi (heat maps).
Stabilește ceea ce este necesar pentru implementarea unui sistem WLAN de înaltă performanță.
In cadrul acestui tip de site survey vom folosi softul dedicat Ekahau (Ekahau Site Survey) in care vom importa harta locatiei dumneavoastra (marcata cu toate dimensiunile) si o vom reconstitui cu obiectele fizice disponibile: pereti, geamuri, usi , lifturi, rafturi, etc. (fiecare din aceste obiecte au atenuari diferite). In etapa urmatoare, in functie de nevoile dumneavoastra de utilizare retea WiFi (web & e-mail, voce,video, localizare) si numarul de utilizatori pe fieacare zona a locatiei in parte, vom cunoaste câte AP-uri sunt necesare și punctele de plasare fizica pentru fiecare.
De asemenea pe baza acestor informatii vom putea alege modelele potrivite de AP-uri si tipurile de antene necesare pentru acestea.
Predictive site surveys este efectuat fără nici un tip de măsurători pe teren.
Passive site survey este utilizat cel mai frecvent pentru clădirile care au deja o infrastructură wireless, reprezentand un audit detaliat al retelei deja in functiune.
In cadrul acestui tip de survey vom masura puterea semnalului și nivelul de zgomot al tuturor AP-urilor active.
Masuratorile se efectueaza fizic in locatia dumneavoastra de catre inginerii nostril, cu ajutorul unui AP de test, a unui trepied si a dispozitivului Ekahau Sidekick, care vor fi mutate pozitie cu pozitie pana vor acoperi tot spectrul spatiului de lucru.
Vor fi masurate round-trip time, throughput rates, packet losses, re-transmissions etc., folosind triangularea retelei existente.
La final, se va obtine o imagine foarte clară cu zonele de acoperire ale AP-urilor existente si vor fi identificate zonele moarte din infrastructura dumneavoastră wireless.
Active site survey
Acest survey se efectueaza după ce o rețea wireless tocmai a fost implementată sau pentru a verifica “starea de sănătate” a unei rețele deja existente.
Acesta se realizeaza in general, atunci când o rețea wireless existenta se confruntă cu probleme, care pot fi cauzate de modificări interne în cadrul rețelei (de exemplu, modificări de configurare sau un număr mai mare de utilizatori concurenți) sau din cauza unor factori externi din afara rețeaua, cum ar fi interferențe suplimentare de la rețele noi sau dispozitive noi care nu fac parte din rețea, dar care emit semnal.
Vom măsura acoperirea semnalului, vom testa SSID și VLAN pe alocare AP și comportamentul pachetelor de date.
Vom configura un server care sa preia toate masuratorilor din toate punctele ariei de acoperire a retelei, prin monitorizarea fiecarui dispozitiv ce face trafic prin WiFi (Packet Lost, Jitter, Round Trip Time, data rate, air time utilization, Signal Strength, Signal to Noise Ration, Noise, Data Rate, Channel Width, etc. for both bands 2.4 GHz and 5 GHz. etc.).
Complexitatea rețelelor WiFi este în continuă creștere, la fel și dependența noastră de ele. Un WiFi Site Survey vă poate ajuta să vă asigurați că rețeaua dvs. WiFi este în stare bună, gata să vă susțină nevoile personale sau de business.
Reduceți timpii de nefuncționare
Potrivit Gartner, costul mediu al timpului de nefuncționare IT este de 5.600 USD pe minut.
Acesta este un număr mare și toate companiile care se bazează pe accesul la internet WiFi ar trebui să-l amintească, deoarece face ca pretul unui WiFi Site Survey să pară cu totul nesemnificativ, mai ales având în vedere că software-ul gratuit de survey este adesea suficient pentru a optimiza o rețea WiFi și a reduce timpul de nefuncționare.
Asigurați acoperire și capacitate suficiente pentru retea
Fără un WiFi Site Survey, este foarte dificil – dacă nu imposibil – să știti că aveti o acoperire și o capacitate WiFi suficientă pentru a va satisface nevoile de functionare ale retelei. de oriunde.
Reduceti costurile
Proiectarea unei rețele WiFi fără WiFi Site Survey este asemănătoare cu construirea unei case fără un plan.
Efectuând un Site Survey înainte de implementare, vă puteți asigura că implementați numărul potrivit de puncte de acces (AP-uri) în locațiile potrivite pentru a vă menține costurile scăzute.
Creșteți productivitatea
Când angajații au acces la un internet rapid și stabil, ei devin mai productivi și același lucru este valabil și pentru utilizatorii casnici.
Diferența dintre un site care se încarcă într-o secundă și două secunde poate să nu pară semnificativă, dar asta doar până când înmulțiti timpul economisit cu numărul total de utilizatori de internet și va raportati la o perioada de un an.
Creșteți securitatea
Un WiFi Site Survey poate dezvălui puncte de acces (AP-uri) compromise de hackeri rău intenționați pentru a fura informații confidentiale din retea.
De asemenea, vă poate ajuta să limitați raza de acțiune a rețelei dvs. wireless pentru a vă asigura că nu părăsește clădirea și permite unei persoane din exterior sa incerce a se conecta la retea.
Un WiFi Site Survey reusit vă va oferi o reprezentare vizuală a zonei dumneavoastră de acoperire, precum și rapoarte care detaliază toate aspectele infrastructurii dumneavoastră wireless. Rapoartele ar trebui să ofere informații specifice despre traficul de rețea, pierderea de pachete de transfer, ratele fizice (PHY) și raportul semnal-zgomot (SNR) pentru fiecare AP din infrastructura dumneavoastră wireless.
Ce ar trebui sa obtineti in urma unui Site survery?
Informații precise despre starea de funcționare a fiecărui AP in functiune.
Informații pentru locațiile exacte ale AP-urilor.
Hărți detaliate de acoperire wireless a retelei dumneavoastra (Heat maps).
Identificarea surselor și locațiilor de interferență.
Localizarea punctelor moarte de acces din retea.
Cu informațiile pe care le primiți in urma unui WiFi Site Survey, puteți depana problemele existente – precum și să vă optimizați rețeaua pentru o performanță de vârf și eficientă pentru a profita la maximum de infrastructura dumneavoastră wireless.
SAM Romania poate fi partenerul dumneavoastră în planificarea, verificarea și optimizarea rețelei dumneavoastră wireless.
Acest tip de survey poate fi efectuat atunci când o rețea wireless se confruntă cu probleme de semnal si transfer care pot fi cauzate de modificări interne în cadrul rețelei: un număr mai mare de utilizatori concurenți, configurarea gresita a echipamentelor, pozitionarea gresita a echipamentelor wireless la instalare, reconfigurarea spatiului de lucru, cu modificari de strucutura sau mobilier, probleme la switch-urile de acces etc.
Acestea de obicei sunt efectuate folosind software de calculator, un echipament Ekahau, un AP de test care colectează și analizează valorile WLAN și/sau caracteristicile spectrului RF. Înainte de a incepe un survey este nevoie de un plan de etaj/cladire sau o hartă a locatiei.
Inginerul in retelistica va face masuratori onsite.
Un wifi site survey ajută la determinarea locatiilor pentru montarea AP-urile WiFi pentru a evita interferențele și pentru a evita suprapunerea acoperirii de la alte AP-uri. În practică, mulți administratori de rețea plasează aleatoriu AP-uri WiFi in locatie, instalează AP-uri WiFi suplimentare atunci când este nevoie de acoperire suplimentară, insa primesc reclamatii cu privire la un acces WiFi prost si nu stiu cum sa identifice si sa rezolve aceasta problema.
SAM Romania este partener oficial Cisco:
Aveti nevoie de ajutor?
Echipa noastra este formata din ingineri certificati cu experienta in implementarea de proiecte complexe.
Combinand cunostintele tehnice si cunostintele de afaceri cu portofoliul nostru de servicii in securitate si retelistica, suntem capabili sa evaluam orice fel de cerinte, sa concepem solutii eficiente si sa le implementam pentru Dvs.
Daca doriti sa aflati mai multe despre SAM Romania, serviciile si solutiile noastre sau daca aveti nevoie de informatii specifice, va rugam sa ne contactati.
Verifica competentele noastre
Verifica certificarile inginerilor nostri
Verifica proiectele noastre
CCNA – Implementing and Administering Cisco Solutions
CCNP Enterprise – Implementing and Operating Cisco Enterprise Network Core Technologies
CCNP Enterprise – Implementing Cisco Enterprise Advanced Routing and Services
CCNP Enterprise – Implementing Cisco SD-WAN Solutions
CCNP Enterprise – Designing Cisco Enterprise Networks
CCNP Enterprise – Designing Cisco Enterprise Wireless Networks
CCNP Enterprise – Implementing Cisco Enterprise Wireless Networks
CCNP Collaboration – Implementing and Operating Cisco Collaboration Core Technologies
CCNP Collaboration – Implementing Cisco Collaboration Applications
CCNP Collaboration – Implementing Cisco Collaboration Cloud and Edge Solutions
CCNP Data Center – Implementing and Operating Cisco Data Center Core Technologies
CCNP Data Center – Designing Cisco Data Center Infrastructure
CCNP Security – Implementing and Operating Cisco Security Core Technologies
CCNP Security – Securing Networks with Cisco Firepower Next Generation Firewall
CCNP Security – Securing Networks with Cisco Firepower Next-Generation IPS
CCNP Security – Implementing and Configuring Cisco Identity Services Engine
CCNP Security – Securing Email with Cisco Email Security Appliance
CCNP Security – Securing the Web with Cisco Web Security Appliance
CCNP Security – Implementing Secure Solutions with Virtual Private Networks
CCIE – Enterprise Infrastructure
CCIE – Enterprise Wireless
CMNA – Certified Meraki Networking Associate.
Doresti sa primesti informatii prin email despre noutati, oferte, invitatii la webinarii, traininguri si alte evenimente?
Aboneaza-te la newsletterul nostru.
©2024 SAM Romania. Toate drepturile rezervate.