• 0724.209.035
  • contact@sam-romania.ro
  • Bucuresti, Romania

SD-WAN

De ce avem nevoie de SD-WAN?


SD-WAN: In ultimii ani, companiile au adoptat transformarea digitala mai rapid decât s-a anticipat. Munca de la distanta si intâlnirile online au devenit standarde. Multe aplicatii au fost mutate in cloud-ul public, iar multe servicii sunt acum disponibile prin Internet.

 

Companiile doresc sa reduca costurile si sa isi gestioneze infrastructura mai eficient. Cu toate acestea, reteaua WAN traditionala (Wide-Area Network) a fost proiectata pentru a conecta utilizatorii de la locatii la distanta la aplicatiile gazduite in centrul de date al companiei. Liniile inchiriate dedicate si circuitele MPLS erau utilizate pentru a oferi conectivitate sigura si fiabila catre centrul de date.

 

Desi unele aplicatii sunt acum in cloud-uri publice si pe Internet, traficul de la locatiile la distanta trebuie sa ajunga mai intâi la centrul de date si apoi sa fie redirectionat catre cloud-ul public si inapoi.

Cisco Romania - Switch Cisco Catalyst C9300-24P-A

Arhitectura WAN traditionala – Conectivitate Centralizata


Vechiul design WAN nu mai functioneaza bine intr-o lume digitala in care aplicatiile nu mai sunt in centrul de date, iar utilizatorii care consuma aceste aplicatii folosesc o gama diversa de dispozitive mobile. Pe masura ce companiile adopta rapid modelele de Software-as-a-Service (SaaS) si Infrastructure-as-a-Service (IaaS), este destul de comun sa avem aplicatii ERP gazduite in AWS, aplicatii de birou precum Office 365 utilizate prin Internet, aplicatii specifice companiei gazduite in centrul de date din sediul central, si aplicatii de la terti gazduite intr-un alt centru de date.

 

In acest scenariu, conectivitatea WAN traditionala intre sucursale si centrul de date nu este cea mai eficienta modalitate de a accesa toate aplicatiile si creeaza urmatoarele ineficiente:


• Costuri – Cerintele crescute de latime de banda forteaza companiile sa isi upgradeze retelele WAN private, ceea ce este costisitor;


• Latenta mai mare – Mutarea traficului de la locatiile la distanta la centrul de date si apoi in Cloud mareste timpul total de raspuns;


• Disponibilitate – Rutarea intregului trafic prin centrul de date al companiei creeaza un punct unic de esec;


• Viteza – Implementarea circuitelor MPLS private este un proces lent si obositor, care, de obicei, incetineste lansarea noilor locatii la distanta.

 

Odata cu adoptarea cloud-ului public, companiile au inceput sa isi regândeasca design-urile WAN. Organizatiile au decis sa echipeze locatiile la distanta cu legaturi de acces direct la Internet si sa descarce aplicatiile native din cloud direct prin Internet. Disponibilitatea Internetului devine astfel o parte foarte importanta a operatiunilor sucursalelor sau campusurilor.

Arhitectura SD-WAN

Cum te asiguri ca toate locatiile la distanta au o conexiune la Internet 99,99% din timp?


Ei bine, raspunsul este – achizitionezi cel putin doua conexiuni independente la Internet, de la cel putin doi furnizori de servicii. Combinând acest lucru cu aparitia 4G/5G si având in vedere ca circuitele de internet de masa ofera o capacitate mai mare la preturi semnificativ mai mici, este o consecinta naturala ca firmele sa exploreze modalitati de a se baza mai putin pe WAN privat si sa profite de circuitele de Internet.


Solutiile de retea definita prin software (SD-WAN) au fost proiectate pentru a aborda aceste provocari. SD-WAN face parte dintr-o tendinta tehnologica mai larga numita retele definite prin software (SDN). Aceasta reprezinta o abordare centralizata noua de gestionare a retelelor, care abstractizeaza infrastructura de retea de baza fata de serviciile si aplicatiile care ruleaza peste retea.

 

 

SD-WAN – Gestionare de retea descentralizata


De multi ani, retelele au fost implementate si operate intr-un mod descentralizat, ceea ce inseamna ca fiecare dispozitiv era gestionat si operat individual de administratorii de retea. Sa comparam aceasta abordare cu una centralizata. Daca ne intoarcem in vremurile vechi ale calculatoarelor personale, instalarea de hardware sau software nou presupunea configurarea individuala a fiecarui element al PC-ului. De exemplu, cumparai o noua placa de sunet pentru PC-ul tau. Instalai placa si apoi trebuia sa accesezi site-ul producatorului pentru a descarca driverele pentru sistemul de operare. Apoi instalai driverele si rezolvai eventualele probleme de incompatibilitate. Si abia atunci puteai sa asculti muzica, eventual.


Acum, compara acest proces cu cel de astazi. Pur si simplu conectezi componenta hardware pe care ai cumparat-o, iar PC-ul gestioneaza tot restul pentru tine. Doar iti exprimi intentia de a asculta muzica, iar sistemul de operare configureaza toate componentele necesare pentru a reda muzica. Folosesti un computer personal ca un sistem unitar, nu ca un grup de componente individuale.


Si intrebarea de un milion de dolari este: De ce nu putem aplica aceasta logica si la retelele IP?

De ce reteaua nu poate fi gândita si administrata ca un sistem, in loc sa fie o colectie de dispozitive individuale, precum routere, switch-uri si firewall-uri?


Utilizarea retelelor traditionale


In prezent, majoritatea retelelor din lume sunt inca operate si configurate manual, utilizând metode traditionale „pe fiecare dispozitiv”.

Multi dintre noi suntem de acord ca aceasta abordare are multe dezavantaje semnificative, cum ar fi:


• Risc de eroare umana – Cercetari realizate de-a lungul anilor arata ca majoritatea intreruperilor de retea sunt cauzate de o eroare de configurare (in esenta o eroare umana).


• Viteza serviciilor – Multi ingineri de retea ar fi de acord ca reteaua este cea mai lenta dintre toate domeniile tehnologice atunci când vine vorba de activarea unei noi functionalitati sau a unui nou serviciu. Configurarea fiecarui dispozitiv de retea unul câte unul folosind CLI nu este o abordare scalabila. Desi multi dintre noi iubim linia de comanda, aceasta nu a fost proiectata pentru a face schimbari masive de configurare pe mai multe dispozitive simultan.


• Analitica – In retelele traditionale, unde dispozitivele sunt gestionate intr-un mod descentralizat, aproape nimeni nu cunoaste „imaginea de ansamblu”. In multe cazuri, dispozitivele sunt gestionate de echipe diferite, iar colectarea centralizata de date analitice si verificarea configuratiilor la nivel de retea este o sarcina foarte dificila.

SD-WAN Beneficii

Beneficiile SD-WAN


Multi cercetatori de afaceri si tehnologie sunt de acord ca retelele de generatie urmatoare vor fi implementate si operate ca un sistem, nu ca o colectie de dispozitive individuale. SD-WAN este o abordare centralizata de gestionare si operare a retelelor WAN la scara larga.

1. Plan unic de gestionare

Una dintre principalele idei ale SD-WAN este de a administra reteaua WAN printr-un singur plan de gestionare centralizat, iar sistemul in sine sa gestioneze dispozitivele de retea subiacente. Acest lucru aduce multe beneficii, oportunitati de afaceri si o experienta de utilizare mai buna in ansamblu.

2. Utilizarea retelelor intr-un mod bazat pe intentie

Sa analizam cele mai evidente avantaje:

• Automatizare – Operarea si administrarea unei retele ca un sistem, intr-un mod centralizat, elimina majoritatea complexitatii retelelor de mari dimensiuni. Intreaga idee de gestionare centralizata este bazata pe automatizare. Acest lucru creeaza modele simplificate si coerente de implementare si operare.

• Costuri reduse – Automatizarea SD-WAN permite utilizarea oricarei combinatii de servicii de transport, precum circuite de Internet prin broadband, 4G/5G, MPLS si alte transporturi publice – pentru a conecta in siguranta utilizatorii la aplicatii.

• Timp de functionare imbunatatit – Gestionarea centralizata si automatizarea ar putea elimina majoritatea erorilor umane, precum greselile de configurare sau proiectare. Acest lucru ar imbunatati semnificativ timpul de functionare al retelei.

• Mai sigur – Retelele gestionate centralizat pot aplica usor politici de securitate de la un capat la altul, pe intreaga retea a intreprinderii, lucru foarte greu de realizat folosind abordarea „cutie-la-cutie”.

• Analitica mai buna – In retelele traditionale de mari dimensiuni, foarte putini oameni (adesea nimeni) nu stiu si nu pot intelege imaginea de ansamblu. Datorita numarului mare de dispozitive de retea si a volumului ridicat de date analitice, aceste informatii sunt adesea greu de citit si interpretat rapid. Tratarea retelei ca un singur sistem permite o consola de gestionare unica, care prezinta date din mai multe surse intr-un afisaj unificat.
 
3. Ruting bazat pe informatii auxiliare

In retelele WAN traditionale, routerele iau decizii de rutare pe baza unui set limitat de informatii. Protocoalele traditionale de rutare iau in considerare de obicei doar latimea de banda si starea legaturilor. Cu toate acestea, utilizarea mai multor tipuri de transport WAN pentru o locatie la distanta si dorinta de a le folosi intr-un mod activ-activ necesita un proces de rutare mult mai complex.

Considera analogia cu calatoriile cu masina. Inainte de aparitia software-ului de navigatie, cum ar fi Google Maps, pentru o calatorie de la New York la Boston se folosea de obicei o harta rutiera pe hârtie pentru a identifica cea mai buna ruta. Daca un drum era inchis sau intârzia, soferul era nevoit sa gaseasca o ruta alternativa, bazata pe informatii limitate. Asa functioneaza routerele WAN in retelele WAN traditionale. Fiecare router ia propriile decizii autonome despre cum sa ruteze pachetele, pe baza unei viziuni limitate asupra topologiei din jurul sau.

Acum compara aceasta abordare cu navigatia rutiera de astazi, folosind GPS. Software-ul de navigatie, cum ar fi Google Maps, poate ajuta un sofer sa evite drumurile inchise, accidentele, intârzierile si rutele ineficiente. Acest lucru este posibil deoarece software-ul de navigatie se bazeaza pe sateliti care au o viziune sofisticata in timp real asupra retelei rutiere.
 
Cu SD-WAN, routerele de la margine pot acum sa se bazeze pe planul centralizat de control/gestionare pentru informatii auxiliare despre cum sa directioneze traficul. La fel cum GPS-ul ajuta soferii sa evite intârzierile in trafic, SD-WAN ajuta routerele sa evite jitter-ul, pierderile de pachete si latenta in retea.
Ce este SD-WAN

Care sunt diferentele dintre SD-WAN si WAN traditional?


Securitate

WAN-ul traditional este, de asemenea, considerat sigur. Pachetele transmise printr-un link MPLS sunt private si pot fi accesate doar prin intermediul linkului MPLS destinat, asigurand o comunicare sigura intre locatii.

SD-WAN ofera criptare de tip end-to-end printr-o conexiune de retea virtuala privata (VPN), mentinand traficul de date securizat. Aceasta tehnologie permite, de asemenea, integrarea si implementarea cu usurinta a unor straturi suplimentare de securitate, cum ar fi firewall-ul si serviciile asociate de gestionare a amenintarilor.

Control si fiabilitate

Cand este nevoie de imbunatatiri in cadrul unui WAN conventional, acestea trebuie realizate manual. Acest proces poate dura mai mult si poate reduce eficienta, in special in cazul companiilor care adauga noi filiale.

In cele din urma, alegerea intre un WAN traditional si SD-WAN depinde de situatia companiei si de infrastructura existenta. Multe organizatii trec la SD-WAN, insa circumstantele fiecareia sunt diferite. Totul depinde de ceea ce este mai important pentru obiectivele pe termen scurt si nevoile pe termen lung.

Fiabilitate si prioritizare

In general, WAN-urile conventionale care utilizeaza MPLS ofera o calitate excelenta a serviciului (QoS), deoarece izolarea practica a pachetelor previne pierderea acestora. Acest lucru este realizat cel mai frecvent printr-o conexiune de tip carrier-grade. Totusi, trebuie mentionat ca latimea de banda MPLS este, de obicei, mai costisitoare.

Este esential sa decideti ce trafic primeste o prioritate mai mare, ajutand organizatiile sa se asigure ca apelurile lor nu sunt pierdute. Tehnologia WAN traditionala permite prioritizarea si poate oferi predictibilitate si fiabilitate traficului.

Cercetarile arata ca SD-WAN poate reduce costurile cu internetul. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu este necesar sa investiti mult pentru a actualiza latimea de banda, avand posibilitatea de a combina si potrivi conexiuni de internet in mod eficient din punct de vedere al costurilor, in functie de tipul si calitatea continutului. SD-WAN poate functiona pe 4G LTE si internet broadband, care sunt, de obicei, mai ieftine decat serviciile furnizate printr-o retea MPLS.

SD-WAN va permite sa transmiteti cel mai important trafic de date prin cea mai buna conexiune cablata, oferind, de asemenea, zeci de optiuni pentru prioritizarea aplicatiilor. Acest lucru duce la pierderi minime sau inexistente de latenta si pachete. Daca apare o intrerupere, traficul este comutat instantaneu catre un alt link.

Care este viitorul?

SD-WAN aduce agilitate si viteza retelei WAN, reducand in acelasi timp costul total al solutiei WAN. Capabilitatile si definitiile legate de solutiile SD-WAN se vor schimba in timp, pe masura ce apar noi tehnologii.
 
Este important sa constientizati potentialul SD-WAN de a avea un impact pozitiv asupra nevoilor afacerii dvs. Daca aceste beneficii corespund obiectivelor dvs. actuale, luati in considerare inceperea unui proiect pilot SD-WAN pentru a evalua valoarea tehnologiei pentru organizatia dvs.
 
Cautati o strategie pentru a imbunatati reteaua mai eficient? Sunteti gata sa adoptati tehnologiile potrivite pentru a va dezvolta afacerea?

Singura modalitate de a proteja ceea ce ati construit este sa fiti vigilenti in ceea ce priveste securitatea cibernetica.
 
Daca doriti sa aflati mai multe despre cum poate beneficia afacerea dvs. de servicii gestionate, contactati-ne, suntem aici sa va ajutam.

WAN-urile traditionale bazate pe routere conventionale nu au fost niciodata proiectate pentru cloud. SD-WAN de baza vs. SD-WAN orientat catre afaceri.


 
 

Cele mai bune practici pentru planificarea, monitorizarea, analizarea si gestionarea SD-WAN-urilor moderne

 

Proiecteaza-ti SD-WAN-ul cu atentie

SD-WAN este, fara indoiala, un instrument inteligent. Totusi, avand in vedere complexitatea tot mai mare a retelelor moderne, simplificarea lucrurilor poate fi o provocare. Inainte de a implementa o solutie SD-WAN, companiile trebuie sa investeasca o cantitate semnificativa de efort in proiectarea, planificarea atenta si luarea in considerare a mai multor factori cruciali.

Ia in considerare arhitectura si contextul organizational

Un aspect pe care trebuie sa il iei in considerare este contextul si arhitectura organizatiei tale, inclusiv intelegerea topologiei dorite a retelei. Acest lucru presupune examinarea topologiei existente pentru a defini clar tranzitia de la punctul A la punctul B si definirea componentelor necesare.
De exemplu, multe organizatii au un mediu traditional hub-and-spoke, dar doresc sa treaca la o retea completa mesh sau la un stil de retea local breakout. Intelegerea acestor cerinte este esentiala pentru a asigura ca arhitectura functioneaza eficient la final si pe tot parcursul fazei de tranzitie a proiectului.

Sublineaza colaborarea

Colaborarea intre partile interesate este un alt factor critic de luat in considerare atunci cand proiectezi SD-WAN-ul. Deoarece SD-WAN afecteaza mai multe echipe, inclusiv echipele de retea, securitate si aplicatii, trebuie sa te asiguri ca toti sunt pe aceeasi lungime de unda.

Ia in considerare implicarea tertilor

Urmatorul domeniu de interes se refera la implicarea tertilor. Organizatiile depind tot mai mult de conexiuni de terti (furnizori de servicii internet, furnizori de servicii cloud, furnizori SD-WAN etc.), ceea ce ridica probleme de conectivitate si securitate. Este important sa definesti dinainte ce conexiuni de terti sunt necesare si ce functionalitati de baza vor fi implicate.

Tine cont de obiectivele tale pe termen lung

In cele din urma, trebuie luata in considerare strategia generala si viziunea companiei tale. Desi proiectarea unei retele pentru a satisface nevoile actuale este cruciala, este, de asemenea, esential sa intelegi directia strategica pe termen lung a companiei. Acest lucru te va ajuta sa eviti necesitatea de a face o redesignare completa a retelei intr-un timp scurt.
Intelegerea directiei strategice asigura ca designul va fi pregatit pentru viitor si va indeplini atat nevoile actuale, cat si pe cele viitoare.
 
Monitorizeaza atent performanta retelei

Performanta unei retele are un impact semnificativ asupra experientei utilizatorilor, productivitatii si operatiunilor generale ale afacerii. Tehnologia SD-WAN ofera o oportunitate uriasa pentru companii de a imbunatati performanta si fiabilitatea retelei. Totusi, este necesar sa monitorizezi temeinic SD-WAN-ul pentru a garanta o performanta optima a retelei, securitate si cea mai buna experienta posibila pentru aplicatiile utilizatorilor.

De fapt, o mare parte din proiectarea unui SD-WAN consta in intelegerea si planificarea traficului care va circula in principal. Aplicatiile cu pr eturi specifice pentru jitter si latenta, de exemplu, trebuie sa fie parte din designul SD-WAN pentru a asigura implementarea unor politici corecte de selectie a traseelor.

Unele organizatii pot intampina dificultati in ceea ce priveste vizibilitatea retelei si monitorizarea performantei deoarece nu pot monitoriza eficient retelele SD-WAN. Adesea, acest lucru se datoreaza faptului ca furnizorii de SD-WAN nu au o vizibilitate completa asupra retelei subiacente, care, in cazul SD-WAN, este chiar internetul public.

In ciuda afirmatiilor mari facute de furnizorii de SD-WAN in legatura cu caracteristicile si performanta acestora, exista inca diverse probleme care afecteaza retelele SD-WAN pe care acesti furnizori nu le pot detecta folosind caracteristicile lor native de monitorizare. Capacitatile native de monitorizare ale SD-WAN lipsesc adesea de adancimea necesara pentru monitorizarea completa a retelei si depanare. Drept urmare, cand apar probleme de performanta, pot exista unele zone de incertitudine, deoarece nu este clar de unde provine problema, cine trebuie sa o rezolve sau cum poate fi rezolvata.

Din fericire, prin implementarea unei solutii de monitorizare SD-WAN adecvate, companiile pot identifica proactiv si rezolva orice probleme care ar putea aparea, asigurandu-se de performanta optima a retelei.

Aceasta inseamna ca, prin utilizarea SD-WAN si asistenta unei companii de observabilitate de inalta calitate, companiile pot monitoriza fiecare conexiune de retea din perspectiva utilizatorului final. Acest lucru ajuta companiile sa evalueze daca performanta serviciului lor SD-WAN indeplineste asteptarile.
Acorda o atentie speciala securitatii

Pe masura ce implementezi o solutie SD-WAN, vei intreprinde mai multe actiuni. Acestea includ activarea accesului direct la internet pentru birourile din filiala si oferirea aceleasi capacitati pentru angajatii care lucreaza de acasa. Totusi, aceste actiuni prezinta o serie de vulnerabilitati in cadrul organizatiei tale.

In trecut, cu retelele traditionale, protejarea retelei era relativ simpla, implicand utilizarea de firewall-uri, sisteme de prevenire a intruziunilor si o retea de zona demilitarizata (DMZ) ca punct unic de intrare si iesire pentru accesul la retea.

Cu SD-WAN, te confrunti cu un numar mult mai mare de puncte potentiale de intrare. De aceea, este esential sa acorzi o atentie speciala securitatii.

Pentru inceput, trebuie sa cunosti postura de securitate dorita a organizatiei tale. De asemenea, trebuie sa decizi unde vor fi implementate masurile de securitate. De exemplu, vei implementa securitatea la nivel local sau la nivelul fiecarei filiale, sau o vei delega in cloud?
Mai mult, trebuie sa abordezi nevoile de conformitate si reglementare. Reglementarile, cum ar fi Regulamentul General privind Protectia Datelor (GDPR) si Legea privind Confidentialitatea Consumatorilor din California (CCPA), care impun protectia informatiilor sensibile, a datelor clientilor si a angajatilor, deja afecteaza multe organizatii. Trebuie sa determini domeniul acestor cerinte, inclusiv aspecte legate de vizibilitate, precum informatiile care pot fi accesate, stocate si pastrate, precum si durata de pastrare a acestora.

Criptarea este esentiala pentru transferul si stocarea datelor. De exemplu, trebuie sa intelegi procesul de criptare al organizatiei tale in timpul transmiterii si stocarii datelor. In ceea ce priveste tehnologia de la margine, nivelul de criptare utilizat poate avea un impact considerabil asupra performantei si livrarii.

In cele din urma, trebuie sa iei in considerare orice servicii suplimentare de securitate. Avand in vedere extinderea amenintarilor si posibilitatea crescuta de brese de securitate, securitatea devine complexa.

Testeaza si actualizeaza regulat SD-WAN-ul

O alta practica esentiala este testarea regulata si efectuarea actualizarilor corespunzatoare ale implementarii SD-WAN. Acest lucru garanteaza ca reteaua ta functioneaza corespunzator si indeplineste cerintele organizatiei tale.

Cea mai simpla si eficienta modalitate de a face acest lucru este ca echipa ta de retea sa proiecteze o strategie de monitorizare care sa acopere o varietate de teme, inclusiv managementul evenimentelor, testarea activa a traseelor si topologia retelei. Aceste componente sunt esentiale pentru depanarea eficienta si pentru a garanta ca solutia SD-WAN functioneaza corect.

De asemenea, este important sa testezi functionalitatea caracteristicilor oferite de solutia SD-WAN. Multe sisteme ofera capabilitati, cum ar fi optimizarea traficului, managementul latimii de banda si criptarea avansata, care imbunatatesc eficienta retelei si securitatea. Evaluarea acestor functionalitati este esentiala pentru a te asigura ca ele livreaza avantajele promise.
 
Totusi, testarea SD-WAN nu se limiteaza doar la validarea functionalitatii. Este, de asemenea, esential sa te concentrezi pe calitatea serviciilor (QoS), disponibilitate si failover. Stim ca nu exista un QoS real pe internet in ceea ce priveste buffer-ele, cozi si altele, asa ca ceea ce fac SD-WAN-urile este sa monitorizeze legaturile in fiecare moment pentru a alege cel mai bun traseu pentru un flux sau pachet dat. Acest lucru imbunatateste performanta generala a unei aplicatii livrate prin internet.

Mai mult, organizatiile trebuie sa evalueze scalabilitatea solutiei SD-WAN pentru a se asigura ca aceasta poate satisface cerintele in evolutie.
Testarea regulata este, de asemenea, cruciala pentru ca implementarile SD-WAN sa poata respecta acordurile de nivel de serviciu (SLA) si sa ofere performanta si fiabilitatea necesare retelei. Testarea trebuie sa aiba loc in timpul si dupa procesul de implementare. Aceasta ar trebui sa aiba loc regulat si continuu pentru a se adapta la infrastructura IT in expansiune si la cerintele in evolutie ale afacerii.

Este esential sa abordezi testarea si actualizarea intr-un mod controlat, cu o planificare adecvata si luand in considerare posibilele impacturi asupra mediilor de productie. Trebuie sa revizuiesti si sa testezi regulat procesul, apoi sa iei masuri si sa aplici lectiile invatate. In acest fel, organizatiile se pot asigura ca implementarea SD-WAN ramane optimizata si aliniata la nevoile lor.

Optimizeaza rutarea traficului folosind analize

SD-WAN ofera avantaje semnificative in ceea ce priveste performanta retelei. Un punct forte cheie consta in abilitatea sa de a prioritiza si de a ruta traficul prin trasee optime, optimizand astfel resursele retelei.
Poti optimiza rutarea traficului folosind instrumente de monitorizare pentru a analiza continuu componentele retelei in cautarea unor modele si tendinte. Folosind analize si date, poti decide cum sa prioritizezi traficul si sa optimizezi politicile de rutare pentru a maximiza utilizarea latimii de banda.

Implementarea unei solutii de analiza te poate ajuta sa intelegi traficul din reteaua ta si sa identifici eficient blocajele. Prin utilizarea datelor de analiza, poti evalua diversele trasee si componente ale retelei. Aceasta evaluare asigura luarea deciziilor eficiente de rutare pe baza unor metrici precum latenta, jitter, throughput si latimea de banda disponibila.
Mai mult, organizatiile ar trebui sa incerce sa estimeze cerintele viitoare de trafic si de capacitate ale retelei, examinand datele vechi si modelele existente. Aceasta strategie proactiva anticipeaza cresterile de trafic, simplifica designul scalabilitatii si permite ajustari timpurii ale politicilor de rutare si resurselor retelei.

Analizele pot fi utilizate, de asemenea, pentru a descoperi nereguli in modelele de trafic ale retelei. Varfurile neprevazute de latime de banda sau activitatea neasteptata a aplicatiilor pot sugera posibile probleme de securitate. Cand identifici aceste probleme prin analize, poti lua masurile necesare, cum ar fi adoptarea unor politici de securitate sau rutarea traficului suspect pentru o examinare suplimentara.

Distribuie traficul in mai multe tuneluri pentru a asigura redundanta si fiabilitate

Pentru a asigura redundanta si fiabilitate in implementarea SD-WAN, este necesar sa distribui traficul pe mai multe tuneluri virtuale (de exemplu, IPsec). Distribuirea traficului ofera numeroase solutii pentru a mitiga posibilele defectiuni si a minimiza timpii de nefunctionare. Avand mai multe portaluri de gestionare a cererilor, sistemul devine infailibil si capabil sa gestioneze simultan mai
multe cereri. Acest proces paralel al cererilor creste redundanta prin divizarea incarcaturii de lucru si imbunatateste performanta generala.

Cu SD-WAN, poti crea o solutie de failover pentru organizatia ta prin multiple conexiuni, ceea ce duce la cresterea redundantei. Acest lucru inseamna ca poti ramane conectat chiar daca una dintre conexiunile tale cedeaza. Mecanismul de failover ajuta utilizatorii sa dezvolte un sentiment de incredere si fiabilitate, mentinand traficul de sesiune si securitatea.
Utilizand mai multe cai si mecanisme auto-failover, SD-WAN poate imbunatati semnificativ timpul de livrare. SD-WAN redirectioneaza traficul din jurul blocajelor si conexiunilor WAN care functioneaza defectuos, asigurandu-se ca datele critice ajung la destinatie fara intarzieri.

SD-WAN permite alocarea precisa a resurselor si livrarea corespunzatoare a serviciilor. SD-WAN optimizeaza utilizarea resurselor de retea prin distribuirea eficienta a traficului pe mai multe tuneluri, ceea ce duce la o fiabilitate imbunatatita si la performanta generala a sistemului.
 

Concluzie

SD-WAN este o arhitectura de retea inovatoare care ofera o retea WAN fiabila, sigura si optimizata pentru performanta. Aceasta tehnologie moderna iti ofera conectivitate neintrerupta si management centralizat al retelei, permitandu-ti sa gestionezi inteligent intreaga retea, economisind timp si reducand costurile.

Este esential sa urmezi un set de bune practici in planificare, monitorizare, analiza si gestionare pentru a profita la maximum de SD-WAN. Proiectarea atenta a SD-WAN, monitorizarea atenta a performantei retelei si acordarea unei atentii speciale securitatii sunt puncte excelente de plecare. Testarea si actualizarea regulata a SD-WAN, optimizarea rutarii traficului utilizand analize si distribuirea traficului pe mai multe tuneluri ajuta la asigurarea performantei optime.

SAM Romania este partener oficial Cisco

SAM Romania - Partener Cisco Bucuresti

Aveti nevoie de ajutor?


Echipa noastra este formata din ingineri certificati cu experienta in implementarea de proiecte complexe.


Combinand cunostintele tehnice si cunostintele de afaceri cu portofoliul nostru de servicii in securitate si retelistica, suntem capabili sa evaluam orice fel de cerinte, sa concepem solutii eficiente si sa le implementam pentru Dvs.


Daca doriti sa aflati mai multe despre SAM Romania, serviciile si solutiile noastre sau daca aveti nevoie de informatii specifice, va rugam sa ne contactati.

COMPETENTE

Verifica competentele noastre

CERTIFICARI

Verifica certificarile inginerilor nostri

PROIECTE

Verifica proiectele noastre

SAM Romania Valori

Solicita oferta de pret

Formular Solicita Oferta de Pret

Doresti sa primesti informatii prin email despre noutati, oferte, invitatii la webinarii, traininguri si alte evenimente?

Aboneaza-te la newsletterul nostru.